3x1 Nő

3x1 Nő - szerzői est három hangra
A Kalligram szerzői mutatkoznak be a pódiumon: Bendl Vera, Havas Juli és Cser Kovács Ágnes. Három nő, három különböző személyiség, életút, szerzői hang. Mindhárman egy kiadónál publikálnak, de nem csak ez közös bennük. Nőként érvényesülnek íróként és magánemberként egyaránt. Mindegyikük a saját útját járja. A munka világában éppúgy megméretnek, mint az olvasók előtt. Anyák és feleségek, társak és gyermekek, menyek és barátnők, kollégák, beosztottak, főnökök. Írók. De jól is beszélnek. A valóságról, a fikcióról, életről és irodalomról egyaránt. Garcia Marquez szerint minden írónak van egy valódi és egy fiktív élete, és persze egy titkos is, amelyről senki sem tud. Ezen az estén kiderül minden, ami a könyvekben meg van írva, és az is, ami nem. Az estet Szabó B. Eszter újságíró moderálja. Számítunk a figyelmükre!
Havas Juli:
Havas Juli
Civilben orvos, az irodalmi életben nem a saját nevét használja. Novellái a WMN, Szófa, Élet és Irodalom, Népszava, Spanyolnátha, Felhő Café oldalain olvashatók. A „Nincs Hold, ha nem nézed”, Margó-díjra jelölt regénye a Kalligram kiadónál jelent meg, egy fiatal nő fejlődéstörténete arról, hogy hogyan lesz egy antiszociális, zűrös kamaszlányból nővér, majd orvos? Hogyan éli meg az alacsony önbecsülésű főszereplő a hosszú évekig tartó szerető-státuszt egy idősebb férfi oldalán? A mellbevágóan provokatív és leleplező, ravaszul intellektuális és sokrétű regény egyszerre társadalmi kórkép, remek stílusban megírt szerelmi történet és betekintés az orvosi kulisszák mögé a covid idején.
Cser Kovács Ágnes:
Cser-Kovács Ágnes
Irodalomtörténészként végzett az ELTE-n. Tanított egyetemen, volt újságíró, televíziós és folyóirat-szerkesztő. Kommunkációs területen dolgozik és az iASK (kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) kutatója. A Zárvatermők kertje az első regénye, amely a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg 2022 őszén. A szerző első könyvének hősnőjét munkahelyéről kirúgják, rákban haldokló édesapját hosszú évek óta megszakadt kapcsolatuk ellenére kísérni próbálja utolsó napjain, miközben régóta orvosi csatatérre emlékeztető méhe a sokadik, talán utolsó harcát vívja, hogy életben tartsa lombikprogramban megfogant embrióját. A Zárvatermők kertjéről Kenyeres Zoltán azt írja: "Egyenletes, szép sima, eldolgozott nyelvi felület keletkezik, olyan, mint egy márványlap." Könyveit Cser Kovács Ágnes szerzői néven publikálja.
Bendl Vera:
Bendl Vera
2022-ben jelent meg a Pesti Kalligram Kiadónál Majdnem negyven című könyve. Hol a határa a szerelemnek, és hol kezdődik a sötétség? Meddig lehet várni valakire, akinek az ingét egy másik nő mossa, és mi van, ha az élet hirtelen elmúlni látszik, csak nem tudjuk, mikor választottuk azt, hogy éppen így alakuljon? Hány férfi a sok, és hány a kevés, főleg pedig: hány gyerek? Jó lenne megkeresni a válaszokat, ha valaki már majdnem negyven. A harmincas évei végén járó nő belső monológjában sajátosan keveredik a dolgok hétköznapisága a beszéd néhol költői ritmusával, így kerül egy helyre az Énekek éneke a Combino villamossal, az emésztő szerelem a felnőtt filmekkel és a lencsefőzelékkel. Bendl Vera számos gyerekkönyv szerzője: Sanel Amerikába megy, Matyi tigrissel álmodik, Marci nem megy iskolába. Gyerekeknek szánt könyveit a Pagony Kiadó jelenteti meg.
A 3X1 Nő irodalmi est már több városban, intézményben mutatkozott be sikerrel, időnként más-más felállásban. (Szombathely, Mosonmagyaróvár, Várpalota, Bakáts Feszt, stb.) A videók, illetve a cikk ennek kapcsán készültek.